vineri, 17 iulie 2009

Un studiu in Rosu


Inainte de a incepe cartea Umbra tortionarului de Gene Wolfe am citit Un studiu in rosu de Sir Arthur Conan Doyle care mi s-a parut o carte foarte interesanta care tine cititorul in suspans. Povestea este divizata in doua parti:
In prima parte sunt descrise crimele si modul in care este descoperit si prins faptasul.
Pot sa spun ca a doua parte mi-a placut putin mai mult deoarece a aratat cum a ajuns faptasul in a savarsi crima si motivele lui.

Aceasta carte face parte din cele 14 carti pe care le-am cumparat de la Bookfest.

Un studiu in rosu, scris in 1887, deschide seria celor patru romane si cincizeci si sase de nuvele prin care Sir Arthur Conan Doyle s-a impus ca intemeietor al genului policier si creator al lui Sherlock Holmes, detectivul cel mai cunoscut din literatura internationala.
Sherlock Holmes este un personaj original fiind celebru pentru rationamentele sale deductive fiind comparat la inceputul cartii de catre Doctorul Watson cu celebrii detectivi Duplin al lui Egdar Allan Poe si Lecoq al lui Emile Gaboriau iar Sherlock admite cu ingamfare ca ei erau doar niste amatori si ca el putea sa gaseaca criminalul mult mai repede. Astfel doctorul Watson spune ca Sherlock este teribil de arogant ingamfat si laudaros, dar cu timpul Watson admite ca el are un sprit de observatie si deductie foarte dezvoltat si ca este foarte inteligent.
Atmosfera tipic holmesiana a acestui dintai roman (si care va invalui, de altfel, intregul univers al autorului) este cadrul in care trama misterioasa se impleteste sau se destrama in episoade captivante, punand in miscare un carusel de personaje memorabile. Crime, personaje exotice cu biografii incerte, demonstraţii de analiza lucida, razbunare justitiara si rasturnari de situatie spectaculoase, iata doar cateva dintre motivele pentru care generaţii intregi de cititori au fost fascinate de Un studiu in rosu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu